The design of the grounds

An important part of the competition to design 'Station Z' concerned the future relationship of the memorial to the GDR's memorials and the concept for a new design of the grounds including the industrial yard.

The aim of the new conception of the memorial was to the make the historical buildings, relicts and the original architectural structure of the camp visible once again.

The designs of Prof. HG Merz reduced the GDR's forms and elements and increased the authenticity of the site using subtle measures. On the site of the old camp triangle, the original sites of the camp barracks are to be marked with special bays cut into the soil. The bays will be covered with a layer of gravel and the space between the barracks will be covered with sand. This is to mark the places where the barracks were situated and show their original placement around the semi-circular roll call area. To enable visitors to move easily between the exhibitions paths will be marked between the vegetation.

The camp wall is in danger of collapse and will be removed because it 'changes the geometrical experience of the site' (Prof. HG Merz). After the renovation of the entrance building, the visitors will mentally be able to reconstruct the geometry of total terror that the SS tried to create in its 'ideal concentration camp'. The obelisk, the central element of the East German memorial, will not be removed.

Further information:

New design
Planning the project
Visitor information centre
The new entrance and visitor guides
The central place of remembrance 'Station Z'
The design of the grounds